Skip to main content
 • Delo, Matija Tomšič

  Za dolge čakalne dobe nismo odgovorni zdravniki, ampak neodgovorni politiki...

 • Dnevnik, Marija Špelič

  Degradacija srednjih medicinskih sester je bila strateška napaka. Srednje medicinske sestre z veliko izkušenj, s 15, 20 in več leti dela v najtežjih enotah, so morale zapustiti te enote. Danes, v času epidemije, jih ravno v najtežjih enotah primanjkuje in od njih je tudi odvisno, na kakšen način bomo premagali epidemijo.

 • Zdravniška zbornica Slovenije

  Klevetanje učinkovito povečuje napetost, povzroča nastajanje zaprtih skupin ter ovira komunikacijo. Čeprav je kritika dobrodošla, mora temeljiti na resničnih izhodiščih in dejstvih. Zato zdravniki odločno nasprotujemo objavam, ki umeščajo zdravnike med neupravičene zaslužkarje in jih upodabljanje kot dvoživke, saj to odvrača pozornost od resničnih izzivov - spremembe rigidnega sistema, v katerem so namesto bolnika v središču drugi interesi.

 • Milan Krek, PortalPlus

  Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja proti novemu koronavirusu? Veliko držav to zmore, naša tega ne zmore, ker očitno politiki in drugi akterji ne zmorejo dovolj politične modrosti in demokratičnega obnašanja, da bi se umirili in reševali prebivalce, ne pa svojih političnih karier...

 • Kompas USODA
 • Milan Krek, PortalPlus

   

  Zgodilo se je nekaj, česar v vsej dolgi karieri v zdravstvu nisem doživel, pa sem veliko let delal z osebami, odvisnimi od drog, ki med ljudmi veljajo za problematične, a so vedno spoštljivo pristopali do zdravnika in tudi mi smo imeli zelo veliko empatije in spoštovanja do njih, do njihovih težav, toda nikoli niso z nasiljem prekinili delovnega procesa in nikoli niso z nasiljem vstopili v prostor med zdravnikom in bolnikom. Ta prostor med zdravnikom in bolnikom je ostal nedotaknjen in je slonel na velikem medsebojnem zaupanju in spoštovanju... 

 • RTVSLO, Vida Petrovčič

  Dr.Blaž Mrevlje in dr.Simon Podnar v oddaji RTVSLO predstavljata izvedbeni predlog skupine zdravstvo.si za naročanje medicinskim pripomočkov v Sloveniji. 

 • Alojz Ihan, Delo

  ...zaradi neželenih učinkov cepljenja prizadetih v prihodnjem mesecu ali celo letu dni.

  Ob tem pa je treba imeti pred očmi, da vsak dan odlaganja množičnega cepljenja prinese zdravstveno škodo v obliki covida-19 veliko več ljudem, kot jih bo zaradi morebitnih neželenih učinkov cepljenja prizadetih v prihodnjem mesecu ali celo letu dni. In razmisliti je treba tudi o verjetno pretiranem fokusu na cepivo proizvajalca AZ, saj je to v osnovi enako kot druga registrirana cepiva in je malo verjetno, da bi bil potek neželenih učinkov bistveno različen kot pri drugih cepivih.

 • Diana Zajec, Zdravstveni portal

  Zgodba o omejevanju konkurence, o kartelnih dogovorih in o legalni kraji denarja, ki ga zbiramo za zdravljenje vseh nas, ni končana. Samo dva dni je slovenski državni dobavitelj potreboval, da je konec minulega tedna preprečil naše skupinsko naročilo instrumentov pri nemškem dobavitelju,« sporoča zobozdravnik Krištof Zevnik, ustanovitelj skupnosti Medikont, v kateri se združujejo slovenski (zobo)zdravniki, ki preprosto nočejo več preplačevati prave vrednosti medicinskega materiala, čeprav je v dolgih letih in desetletjih to postalo nekakšna javno znana, vendar zatajevana praksa, v katero si ne upa ali noče poseči nihče. Preveč je vpletenih.

 • Imra Musić, Siol

  Kako bi lahko dolgoročno rešili težave v slovenskem zdravstvu, Burger odgovarja, da sta nam lahko vzgled dve državi. "Formula je preizkušena in deluje zelo dobro na Nizozemskem in v Švici," pojasnjuje.

  Kot pravi, gre namreč za sistem, kjer se ohrani obvezno vzajemno zdravstveno zavarovanje za zakonsko določeno košarico storitev, pri čemer lahko zavarovanci izbirajo med več zasebnimi zavarovalnicami, storitve pa se izvajajo pretežno v zasebnih zdravstvenih ustanovah.

 • Delo, Rok Svetlič

  Še nekaj tednov tega se je lahko zdelo, da delimo usodo z drugimi državami EU, zdaj pa je postalo jasno, da ne zmoremo tistega, kar zmorejo drugi. Ukrepi so identični kot na primer v sosednji Avstriji, sprejeli so jih celo nekoliko pozneje kot mi. Toda že od prejšnjega ponedeljka tam uživajo dobršno mero normalnega življenja, vključno z odprtimi trgovskimi središči in pričakovanjem božičnih sejmov. Pokazalo se je, da posledice pandemije niso več samo bridka usoda, pač pa delno tudi naša odgovornost.

 • Siol

  Skupno 156 zdravnikov je danes vložilo kazensko ovadbo zoper poslanca Levice Miho Kordiša. Očitajo mu spodbujanje oziroma razpihovanje sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti, kot je zapisano v 297. členu Kazenskega zakonika.

 • Siol, Žiga Turk

  Iz nekaterih kriza potegne najboljše, iz drugih najslabše. Nekatere skupnosti bolj poveže, globoko razdeljene in razcepljene pa še bolj razdeli. Da se to bo prej ali slej zgodilo, smo slutili tisti, ki smo govorili, da slovenskih delitev ne moremo kar pomesti pod preprogo.

 • Maja Ratej, RTVSLO, Zarja Muršič

  "S cepljenjem naredimo enako, kot da bi prvič preboleli okužbo. Imunske celice si razmnožimo do te mere, da lahko ustavijo okužbo. Cepljenje nam prihrani prvo bolezen. Pri nekaterih boleznih je to zelo pomembno, saj lahko te potekajo tako hudo, da močno prizadenejo človeka."-Alojz Ihan

  Povezava do članka RTVSLO

   

 • Celjski glasnik, Nina Žoher

  “Trenutno v UKC Ljubljana poteka razpis za TAVI srčne zaklopke. Mafiozoti so skušali spraviti skozi iste zaklopke kot v Nemčiji – za 5 tisoč evrov dražje na zaklopko (za 270 zaklopk letno). Mafiozoti bi si tako lahko letno razdelili približno 1,35 milijonov vaših evrov. Zaenkrat je kraja ustavljena,” je preko Twitter profila zapisal priznani kardiolog dr. Blaž Mrevlje...

 • Blaž Mrevlje, Siol

  ...Kajti vi, posamezniki, t. i. influenserji in politične stranke, politična krila tranzicijskega organiziranega kriminala in sistemske korupucije, ki se na tako psihopatski in primitiven način borite za vzdrževanje ugrabljenosti države, vedite, ne samo, da s tem ščitite organiziran kriminal in sistemsko korupcijo v državi ter preprečujete normalizacijo in vzpostavitev države z velikim D, pač pa in predvsem ste v času pandemije neposredno odgovorni za večje število zbolelih in večje število mrtvih sodržavljank in sodržavljanov ter večjo gospodarsko škodo, kot bi bila, če bi bili vsaj v teh časih državotvorni in bi pravočasno in solidarno pripomogli k preprečevanju epidemije in sanaciji okužb. Upam, da vam te socio- oz. psihopatije tokrat sodržavljanke in sodržavljani, davkoplačevalke in davkoplačevalci, volivke in volivci (tudi tisti pametni med vašimi) ne bodo spregledali in odpustili.

   

 • Bogomir Štefanič, Družina

  Ukinitev državnega zdravstva in uvedbo dostopnega in kvalitetnega javnega zdravstva. Če nekdo redno plačuje zavarovanje, mu mora zdravstveni sistem omogočiti, da to zdravljenje lahko uveljavi v najkrajšem možnem času pri kateremkoli zdravniku v Sloveniji. Slovenija je edina izmed vseh evropskih držav, ki monopolno opredeljuje zdravstvo. Bolniki se lahko zdravijo samo v državnih bolnišnicah, zdravstvenih domovih in pri koncesionarjih. Ostali zdravniki za Slovenijo sploh ne obstajajo. To ustvarja monopolne pogoje državnega zdravstva.

 • Domovina.je, Tadeja Kreč

  Zdravstvo ne propade kot Hirošima po atomski bombi, ampak tako, da ljudje ne dobijo pomoči, ki jo rabijo in ko jo rabijo...

 • Domovina.je, Tadeja Kreč

  Javno zdravstvo je to, da so ljudje zavarovani in gredo k zdravniku bodisi v državni zdravstveni dom ali bolnišnico ali pa k zdravniku zasebniku, ne da bi morali za to dodatno plačati. Torej ne glede na finančni položaj pacienta, ampak glede na njegovo presojo tam, kjer misli, da bodo zanj boljše poskrbeli. To je prava konkurenca med enimi in drugimi. To ni nikakršna privatizacija, šele to je pravo javno zdravstvo.

 • Nenad Glücks, Reporter

  Če je bila srce zveri tranzicijskih finančnih malverzacij državna banka NLB, je srce zveri državnega zdravstva Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Predstavljamo, zakaj imamo slabo dostopno zdravstvo.

 • Andreja Rednak, Finance

  Na razpisu spet previsoke cene v primerjavi s tujino - za tretjino. Kljub šestim ponudnikom nobene prave konkurence in ne koristi za davkoplačevalce

 • Siol, Verica Trstenjak

  Zato hvala vsem! Vsem, ki zdaj omogočate, da družba deluje. In mediji, nehajte svoje argumente deliti na leve in desne. Čas je resen, zasluži si objektivnost. Eni bodo tudi pod ta in pod druge članke spet pisali leve in desne komentarje. Problem je v njih, ker ne vidijo čez levo in desno ograjo svoje omejenosti. Za to ograjo bodo ostali še dolgo, ko bomo drugi ovire že preskočili. 

 • Diana Zajec, Zdravstveni portal

  Dr. Noč je eden izmed redkih, vendar odločnih žvižgačev; ti brez strahu opozarjajo na nedopustne anomalije in korupcijo, ki že desetletja krojijo usodo slovenskega zdravstva.

 • Nina Vistoropski, OnaPlus

  Družinska medicina v zadnjem času ponuja skrb vzbujajoče uvide, zdravniki hirajo od preobremenjenosti, študenti medicine pa ne vidijo perspektive

 • Arrevija, Bojanka Štern

  Reforma pomeni, da sistemu spreminjamo le obliko, formo; bistvo ostaja enako. Premalo. Sistem potrebuje bistvene spremembe. Redefinirati je treba stopnjo in oblike solidarnosti z opredelitvijo košarice pravic iz obveznega zavarovanja, zmanjšati delež administrativnega trga ter omogočiti zdravo konkurenco na zavarovalniškem in izvajalskem trgu. Ob tem je treba izboljšati tudi sistemski strokovni nadzor tako nad zavarovalnicami kot izvajalci; bolnik tega ne zmore ocenjevati sam. Zdrsi na tem področju lahko povzročajo nove in nove človeške tragedije. Zgledov imamo dovolj.

 • Ana Turk, Metropolitan

  Kam so šli milijoni dodatnega denarja za odpravo čakalnih dob, pri tem pa se čakalne dobe še povečujejo..

 • IUS-info, Jernej Letnar Černič:

  V Sloveniji se radi pohvalimo, kako se pri nas dobro živi. A družbeno ekonomski kazalniki različnih mednarodnih organizacij kažejo, da je vsaj del te samohvale le mit. 

 • Andrej Vranič, PortalPlus

  Odkar živim v Franciji, nisem srečal še nikogar, ki bi se pritoževal čez njihov zdravstveni sistem, čeprav so Francozi izredno kritičen in zahteven narod.

 • Delo, Petra Juvančič

   Ko zbolimo, si želimo kakovostnih zdravstvenih storitev, ki so nam dostopne v razumnem času. 

 • Andreja Rednak, Finance

  Pismo raziskovalca in zdravnika o tem, kako in zakaj je raziskovalna agencija še drugič zavrnila javno financiranje programa Nujna stanja v interni medicini

 • Andrej Robida, Mladina

  Zamislite si, da se na cesti vsak deseti avto pokvari. Ali da vsak 300. avto razpade med vožnjo. To je kaos. V prometu ali pri nakupu avtomobila se s takšno ravnjo niti v sanjah ne bi mogli več sprijazniti. V zdravstvu si pa takšne razmere lahko privoščimo?

 • Aleš Vesnaver, Delo

  Ne vem, kako razmišljate vi, moj zaključek v tej sagi je, da je to ponoven dokaz, kako škodljiv je monopol, ki ga uživa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v naši državi. In moje vprašanje je samo eno – kdaj bo ta Absurdistan končno nehal obstajati?

 • Delo, Krištof Zevnik

   V Sloveniji politična večina ne ponuja idej in rešitev pred volitvami. Z veseljem pa se o zdravstvu pogovarja po volitvah.

 • Delo, Marko Noč

  Ko je človek starejši, razmišlja tudi o tem, kakšno Slovenijo bomo zapustili svojim otrokom. Bo moja hči lahko zaživela v razviti in pravični demokratični državi ali bo morala na zahod?

 • Diana Zajec, Zdravstveni portal

  To, kar se je zgodilo v četrtek, 17. oktobra 2019, na javni tribuni z naslovom Sistemske napake slovenskega zdravstva in kako jih odpraviti, se bo zapisalo v zgodovino. Enajsterica slovenskih zdravnikov, ki so se, vsak na svojem področju, uveljavili kot izvrstni strokovnjaki – trije od njih delajo v Nemčiji, Franciji oziroma Veliki Britaniji –, so bili že doslej znani kot razumniki in obenem oporečniki, ki niso pripravljeni pristajati na nadaljnje ropanje zdravstvenega sistema, v katerem sta korupcija in pokvarjenost tako na gosto prepredli svoje mreže, da posledice občuti prav vsak prebivalec Slovenije.

 • Diana Zajec, Zdravstveni portal

  »Kraje in kriminalna dejanja v zdravstvu, onemogočanje zdravnikov in drugi škandali so posledica trgovanja z uslugami med ljudmi na najodgovornejših mestih; gre za klientelizem s podporo politične večine.«