Skip to main content

Napad na dr. Milana Kreka!

Tekstovna vsebina prispevka

Dne 23.11 2020 je bil na portalu Siol objavljen posnetek zasledovanja in nadlegovanja dr. Milana Kreka, direktorja NIJZ, ki ga je objavil znani in v medijih izpostavljeni raper Zlatko Čordić.

Javno se sprašujemo, ali je takšno načrtno in namerno nadlegovanje zdravnika, izpostavljenega v boju proti epidemiji, dopustno, legitimno in moralno. Ali lahko takšna skrb vzbujajoča ravnanja in ustrahovanja pričakujemo tudi drugi  zdravniki in zdravstveni delavci?

Sprašujemo se, če bodo organi pregona reagirali na vsem vidno zasledovanje, žaljenje in ustrahovanje zdravnika na ulici. Ravnanje v javnosti izpostavljenega raperja obsojamo in apeliramo na vse pristojne institucije, da nanj reagirajo in odrečejo legitimnost tovrstnim neprimernim in strašljivim ravnanjem.

Vsem, ki so bili in bodo ob takšnem dogodku tiho - medijem, političnim strankam in ministru za zdravje - zastavljamo vprašanja: 

  1. Ali je organizirano zasledovanje, žaljenje in ustrahovanje zdravnika, izpostavljenega v boju proti epidemiji, s strani javne osebe dopustno?
  2. Ali naj molk dela politike, ministra za zdravje, varuha človekovih pravic, nekaterih medijev štejemo kot potrditev legitimnosti takšnega ravnanja?
  3. Ali lahko zdravniki in zdravstveni delavci, ki se borimo za vsako življenje in ob tem izgorevamo, vendar ne obupamo, pričakujemo napade, ustrahovanja in grožnje z nasiljem na ulici, v javnih prostorih, zdravstvenih ustanovah ali celo na lastnih domovih?

Prosimo za vaše odgovore ter hkrati apeliramo na vas, vaš vpliv v družbi in na vladavino prava.

Beltram Matej
Kalan Gorazd
Kališnik Matija
Krkovič Matija
Mrevlje Blaž
Noč Marko
Podnar Simon
Vesel Samo
Vranič Andrej
Zevnik Krištof

1. Bolnik ima pravico do svobodne izbire zdravnika.
2. Javni zdravstveni zavodi z zasebnimi konkurirajo na trgu zdravstvenih storitev.
3. Bolnik ima pravico do kakovostne in pravočasne obravnave.

Pridruži se