Skip to main content

Napad na zdravniško demokracijo

Tekstovna vsebina prispevka

Spoštovane kolegice in kolegi!

Volitve so praznik demokracije. Za kandidate so priložnost, da se predstavijo z minulim delom ali z novimi idejami, za volivce pa, da vse to pretehtamo, ovrednotimo in s svojim glasom sodoločimo smer, v kateri želimo, da se razvija skupnost, ki ji pripadamo. V našem primeru je to Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS).

Volitve za predsednika oz. predsednico ZZS potekajo po dvokrožnem večinskem sistemu, pri čemer so veljavne samo v primeru, če se vsakega kroga udeleži več kot polovica volilnih upravičencev. V prvem krogu, ki je potekal v novembru, sta prvo in drugo mesto zasedli prof. dr. Bojana Beovič, dr. med. in Tanja Petkovič, dr. med. in se tako uvrstili v drugi krog, za katerega ste že prejeli glasovnice. Glasovanje poteka po pošti, veljale pa bodo glasovnice, ki bodo na sedež volilne komisije dospele do torka, 15.12.2020, do 14. ure. 

V preteklih dneh sta nas neprijetno presenetila dva zapisa aktualne predsednice ZZS in poraženke v prvem krogu dr. Zdenke Čebašek Travnik, dr. med., v katerih je poskušala diskreditirati kandidatki, ki se merita v drugem krogu in hkrati vzbuditi dvom v poštenost volitev. Gre za pismi, ki sta bili objavljeni v časniku Dnevnik ter kot uvodnik v 591. bilten ZZS, ki ga je ZZS članom razposlala 10.12.2020. Pomenljiv je zlasti uvodnik v biltenu ZZS, v katerem aktualna predsednica ZZS dvomi v poštenost volitev, ker je ena od kandidatk pisala na naslove zdravstvenih ustanov in nacionalnih koordinatorjev in njihovih namestnikov, s prošnjo, da pozovejo zdravnike, da se udeležijo volitev in da kolegom posredujejo vabilo za spletni pogovor s to kandidatko.

Namen dosedanje predsednice in poraženke v prvem krogu dr. Zdenke Čebašek Travnik je povsem jasen - sejati dvom v kakovost in moralno integriteto kandidatk ter s tem morda uspeti znižati volilno udeležbo pod prag zahtevanega kvoruma in si s tem podaljšati predsedovanje za nedoločen čas. 

Takšno ravnanje zavračamo in obsojamo kot zavržno in nevredno pozicije s katere prihaja.  S pozivanjem, da imajo člani Zbornice tudi tretjo možnost - bojkotirati volitve, je predsednica zasejala dvom tudi v bistvo demokracije in kršila temeljno načelo zaupanja v institucijo, kateri predseduje. Odrekanje te legitimnosti ni vredno predsednika zdravniške zbornice.

Slovenski zdravniki smo v prvem krogu s 75% oddanih glasov sporočili, da želimo novo predsednico izbrati med Tanjo Petkovič, dr.med. in prof. dr. Bojano Beovič in da dosedanje predsednice na tej poziciji ne vidimo več. 

Spoštovane kolegice in kolegi, pozivamo vas k zanesljivi udeležbi na volitvah in oddaji glasu za kandidatko, za katero verjamete, da bo v dobro slovenskega zdravništva uspešno vodila Zbornico in lahko uveljavila spremembe, ki jih ta nujno potrebuje. 

Zaradi preobremenjenosti Pošte in s tem možnih zamud pri dostavi glasovnic pozivamo, da te oddate najkasneje v petek, 11.12.2020.

Skupaj zmoremo, skupaj smo močnejši!

Beltram Matej
Kalan Gorazd
Kališnik Matija
Mrevlje Blaž
Noč Marko
Podnar Simon
Vesel Samo
Vranič Andrej
Zevnik Krištof

 

 

1. Bolnik ima pravico do svobodne izbire zdravnika.
2. Javni zdravstveni zavodi z zasebnimi konkurirajo na trgu zdravstvenih storitev.
3. Bolnik ima pravico do kakovostne in pravočasne obravnave.

Pridruži se