Skip to main content

Od besed k dejanjem!

Tekstovna vsebina prispevka

Spoštovane sodržavljanke, spoštovani sodržavljani, spoštovane davkoplačevalke, spoštovani davkoplačevalci, bolnice in bolniki ter kolegice in kolegi,

obveščamo vas, da smo bili pred kratkim na pobudo članice kabineta predsednika Vlade, gospe Jelke Godec, povabljeni v delovno skupino na Ministrstvu za zdravje, ki ima za nalogo pripraviti spremembe na področju nabav v slovenskem zdravstvu in Zakona o javnem naročanju. 

Ker področje nabav in Zakon o javnem naročanju ocenjujemo kot dva glavna, ne pa edina, problema slovenskega državnega zdravstva, ki skozi prirejene javne razpise za umetno vzdrževanje previsokih cen zdravil, pripomočkov, naprav, potrošnega materiala in storitev (IT, gradbenih, servisnih) omogočata odtekanje ogromnih količin davkoplačevalskega denarja iz zdravstvenega sistema vsako leto (na desetine milijonov evrov) in posledično siromašenje in opustošenje zdravstvenega sistema, daljšanje čakalnih vrst, nekontrolirano in pogosto nesmiselno privatizacijo ter tudi dobesedno nepotrebne smrti državljank in državljanov zaradi neustrezne ali prepozne oskrbe v zastarelem državnem zdravstvu, smo se odločili, da povabilo sprejmemo. 

Pred sprejemom vabila smo se natančno pogovorili o tem kako resen je namen povabila in ustanovitev delovne skupine. Dobili smo zagotovilo, da je namen spremeniti zdravstvo iz državnega v moderno javno, iskren. Zato je naša državljanska dolžnost, da smo se vabilu odzvali in da podamo predloge in rešitve na podlagi naših izkušenj - doma in v tujini - ter tako pomagamo k spremembam v družbi na področju, ki ga najbolje poznamo - zdravstvu. 

Naše delo v delovni skupini je prostovoljno in brezplačno. Verjamemo, da se bo v resnici izkazalo, da je namen sprememb resen, da bo Ministrstvo za zdravje pokazalo, da je po 30 letih vendarle prišel čas spremembe in prepotreben trenutek za modernizacijo države, začenši prav v njenem največjem podsistemu - zdravstvu. Verjamemo, da bo delo potekalo učinkovito, v dobrem delovnem vzdušju z enim skupnim ciljem: zagotoviti gospodarno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem in bogatenje tistega, ki mu je namenjen - zdravstva - ter dostopni in pravočasni oskrbi slovenskih bolnic in bolnikov.

Zavedamo se tudi, da so spremembe na področju nabav v zdravstvu eden najpomembnejših, ne pa edini korak k vzpostaviti vsem dostopnega in učinkovitega javnega zdravstvenega sistema. Zato ob tej priliki tudi pozivamo vse dobro misleče ljudi, da nam pri tej nalogi pomagajo po svojih najboljših močeh. Vabimo vas, da nam pošljete predloge, pobude, mnenja, komentarje in vaše morebitne izkušnje s področja nabav v zdravstvu preko našega spletnega obrazca.

Vsako mnenje in pomoč je dobrodošla. Vabimo vas, da nam pošljete predloge pobude, mnenja in komentarje s področja nabav v zdravstvu preko našega spletnega obrazca.

Dostop do obrazca

O poteku, dilemah in rezultatih našega dela v delovni skupini Ministrstva za zdravje vas bomo sproti obveščali na strani www.zdravstvo.si in naših socialnih omrežjih.

V upanju na uspeh in doprinos k modernemu javnemu zdravstvu ter modernejši državi vas lepo pozdravljamo.

Matej Beltram
Gorazd Kalan
Matija Kališnik
Blaž Mrevlje
Marko Noč
Simon Podnar
Samo Vesel
Andrej Vranič
Krištof Zevnik

1. Bolnik ima pravico do svobodne izbire zdravnika.
2. Javni zdravstveni zavodi z zasebnimi konkurirajo na trgu zdravstvenih storitev.
3. Bolnik ima pravico do kakovostne in pravočasne obravnave.

Pridruži se