Skip to main content

Podpora skupine zdravstvo.si predlogom strateškega sveta za digitalizacijo Vlade republike Slovenije

Tekstovna vsebina prispevka

Izjava za javnost:
Spoštovane državljanke in državljani Republike Slovenije !

Kot je javnosti znano, smo bili člani skupine zdravstvo.si s strani Vlade Republike Slovenije v začetku tega leta povabljeni v Delovno skupino na Ministrstvu za zdravje - z namenom pomagati pripraviti spremembe zakonodaje s področja nabav v zdravstvu. 

Nabave v slovenskem zdravstvu so rak rana slovenskega zdravstvenega sistema. Skozi nabave v zdravstvu in v okviru preživetega centralno-planskega zdravstvenega sistema, ki sloni na učinkovitem sistemu prirejenih javnih razpisov za umetno vzdrževanje bistveno višjih cen, kot jih dosegajo isti artikli, istih proizvajalcev, v najmanj skorumpiranih članicah Evropske unije, denimo Nemčiji ali na Švedskem, v Sloveniji letno izgubimo nekaj sto milijonov evrov. Ti bi lahko šli za modernizacijo slovenskega zdravstva - iz skorumpiranega državnega, v moderno in evropsko javno zdravstvo, boljše delovne pogoje in plače zaposlenih ter raziskave in razvoj.

Po oddaji konkretnega predloga, ki je po našem mnenju zelo preprost in v smislu znižanja cen zdravil, medicinskih pripomočkov, potrošnega materiala, naprav in storitev izjemno učinkovit, so ga zaposleni na Ministrstvu za zdravje in Ministrstvu za javno upravo z razno raznimi, sicer za ohranjanje statusa quo v tranzicijski Sloveniji znanimi in značilnimi izgovori, želeli blokirati. Ker smo ocenili, da v taki sestavi delovne skupine nima smisla nadaljevati dela in bi bil vsak naslednji sestanek izguba našega časa, smo iz delovne skupine izstopili. 

Ob tem smo bili veseli dveh dejstev: 
- prvič, da so naš izstop in naš predlog potrebnih sprememb (ki si jih lahko preberete na naši spletni strani zdravstvo.si) takoj podprli člani opozicijskih strank (gospod Dejan Židan je v imenu Socialnih demokratov vladi denimo postavil poslansko vprašanje), in 
- drugič, da je dve od naših glavnih točk predlogov (od štirih) Vlada Republike Slovenije  vpisala v predlog novega Zakona o javnem naročanju (vzpostavitev seznama referenčnih cen vseh artiklov in istih proizvajalcev iz najmanj skorumpiranih članic EU - Nemčije in Švedske), ki je že bil posredovan v javno razpravo in Državni zbor ter uvrstila na seznam sprememb (e-Dražbo, kot glavni element in digitalni mehanizem za uvrščanje v javne razpise in učinkovito dodatno nižanje cen vseh artiklov v Republiki Sloveniji - navzdol od referenčnih iz tujine), ki jih Strateški svet za digitalizacijo (SSD) predlaga za prepotrebno modernizacijo Republike Slovenije z namenom, da v 21. stoletju končno ujamemo ali morda celo prehitimo druge članice Evropske unije.

V skupini zdravstvo.si zato podpiramo vse predloge modernizacije in digitalizacije Slovenije, ki jih v okviru SSD predlaga Vlada republike Slovenije. Iz naše strani predvsem v upanju na modernizacijo in digitalizacijo za 21. stoletje slovenskega zdravstva, ki bo pripomogla k spremembi zastarelega državnega zdravstva v moderno in evropsko javno zdravstvo. Ter digitalizacijo, ki bo omogočila izkoreninjenje sistemske korupcije in vrnitev nekaj sto milijonov davkoplačevalskega denarja, ki se izgubijo skoznjo vsako leto, v moderno slovensko zdravstvo prihodnosti. Ter s tem postavila nazaj ali pa morda celo prvič, na prvo mesto slovenskega bolnika.