Skip to main content

Zdravniki - mazači

Danes, 12.10.2020, je poslanec DZ Miha Kordiš  v Državnem zboru veliko skupino zdravnic in zdravnikov javno označil za mazače. Zgodilo se je na seji Odbora za zdravstvo, na kateri so obravnavali del protikoronskega paketa 5, ki vsebuje razpis za skrajšanje čakalnih dob, na katerem lahko sodelujejo vsi izvajalci zdravstvenih storitev. Da poslanec ta razpis napačno razume kot privatizacijo zdravstva, je seveda njegova pravica, čeprav je dejstvo ravno obratno: to je prvi korak v smer javnega zdravstva po zahodnoevropskem zgledu, kjer je v središču bolnik in njegova prosta izbira, da pride čimprej do najboljšega zdravljenja.

Javnosti sporočamo, da smo zdravnice in zdravniki vestni in odgovorni pri opravljanju svojega dela, ne glede na to, kje in kako svoje delo opravljamo. Svoje bolnike zdravimo enako ne glede na njihovo politično opredelitev ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Očitno pa nismo vsi zdravniki enaki za nekatere politike, ki z zagovarjanjem obstoječega preživelega državnega zdravstva omogočajo korupcijo, tiho privatizacijo in nepoštene zaslužke peščici posameznikov, na škodo bolnikov in zdravstvenih delavcev, kar se dogaja že 30 let. Vsem apologetom zlaganega javnega zdravstva sporočamo, da vaših sprevrženih dejanj bolniki in zdravniki ne bomo pozabili. 

Na takšno blatenje naše strokovnosti bomo znali zdravniki odgovoriti s svojim delom za bolnike. In prav zavoljo naših bolnikov potrebujemo prav vsem dostopno javno zdravstvo.

Kljub vsemu se lahko vprašamo, kje so meje dopustnega. Bo naslednja stopnja poziv k linču zdravnikov zasebnikov in vseh zdravnikov, ki si prizadevajo za široko dostopno javno zdravstvo po vzoru tistih v razvitih državah Evropske unije? 

Skupina zdravstvo.si izjavo poslanca Kordiša ostro obsoja. Poslanca pozivamo, da se kolegicam in kolegom, zdravnicam in zdravnikom, od katerih so marsikateri v težkih časih pandemije tudi v prvih bojnih vrstah, drugi pa se v spremenjenih razmerah trudijo za zdravje in mnogokrat življenja sodržavljank in sodržavljanov brez COVID-19, javno opraviči!

Zdravniške organizacije in pristojne inštitucije v državi pa pozivamo, da zdravnike in druge zdravstvene delavce zaščitijo pred nedostojnimi in nedopustnimi obtožbami, ki so v preteklosti tudi že privedle do tragične smrti zdravnika.

Pozivamo predsednika stranke Levica, naj državljanom, ki so za stranko Levica namenili svoje glasove in nemalo sredstev, pove, kaj na področju zdravstva so uresničili iz svojega predvolilnega programa? Časa je bilo dovolj! Nenazadnje so podpirali prejšnjo vlado in so imeli za uresničitev vse možnosti. Stranko Levica javno pozivamo, da odgovori zdravništvu in slovenskim državljankam in državljanom na naslednja vprašanja:

  1. Kako in za koliko ste skrajšali čakalne vrste v zdravstvu v tem mandatu?
  2. Kako ste zaustavili korupcijo s strani dobaviteljev? Katerega dobavitelja ste javno napadli tako, kot ste danes zdravnike? Kam ste ga prijavili?
  3. Kako ste zaščitili zdravnike, ki so javno opozarjali na korupcijo? Koga konkretno?
  4. Ali boste prevzeli odgovornost za to, da imamo še vedno dopolnilno “zavarovanje”, za katerega državljani ne dobijo nič?

Poslanca Meseca (ne Kordiša) prosimo, da nam javno odgovori na ta vprašanja.

Poslanca Kordiša pa javno sprašujemo, če ve za zdravnike mazače, koga in kam jih je prijavil? Mazaštvo je kaznivo dejanje! Kaznivo dejanje je dolžan prijaviti vsak, ki zanj ve - še posebej to pričakujemo od predstavnika zakonodajne veje oblasti.

 

Kazenski zakonik RS, 180. člen - Mazaštvo


(1) Kdor se ukvarja z zdravljenjem ali opravljanjem zdravilske dejavnosti, čeprav nima predpisane kvalifikacije, in pri tem odvrne bolnika od pravočasnega iskanja zdravniške pomoči, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let
(2) Storilec dejanja iz prejšnjega odstavka, ki povzroči pomembno škodo na zdravju osebe, ki v postopke zdravljenja ni privolila ali ni bila sposobna privoliti, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do osmih let.
(3) Če ima dejanje iz prvega odstavka za posledico smrt bolnika, se storilec kaznuje z zaporom od enega do desetih let.
(4) Pripomočki, namenjeni ali uporabljeni za zdravljenje po prvem odstavku tega člena, se odvzamejo.
Uradni list RS, št. 50/2012 z dne 29. 6. 2012: 180. člen KZ-1
Uradni list RS, št. 50/12 – uradno prečiščeno besedilo in 54/15: KZ-1-NPB4

 

Beltram Matej
Brecelj Erik
Kalan Gorazd
Kališnik Matija
Krkovič Matija
Mrevlje Blaž
Noč Marko
Muževič Igor
Podnar Simon
Vesel Samo
Vranič Andrej
Zevnik Krištof

Datum zapisa