Skip to main content

Ali javni izvajalci zdravstvene dejavnosti spoštujejo človekove pravice vseh deležnikov v zdravstvenem sektorju?

V Sloveniji pacienti poročajo o težavah pri vpisu k družinskemu zdravniku, tudi v gosto naseljenih urbanih območjih. Poleg tega zdravstveni domovi poročajo o težavah z likvidnostjo, ki ogroža redno plačilo zaposlenih plač družinskih zdravnikov ter nenehno pozivajo k dodatnemu financiranju proračuna v zdravstvenem sektorju, še posebej po krizi zaradi pandemije COVID-19. 

Zato se zastavlja vprašanje, ali javni izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki izvajajo gospodarsko dejavnost v skladu z evropskimi standardi, spoštujejo človekove pravice vseh deležnikov v zdravstvenem sektorju. 

V tem članku zato analiziram obstoječe predpise o javnem financiranju družinskih zdravnikov v Sloveniji za katere se zdi, da povzročajo pomembne težave pri pravočasnem dostopu pacientov do zdravstvene oskrbe in ne olajšujejo doseganja ciljev družinskih zdravnikov glede zagotavljanja ustavne pravice pacientov do zdravstvenih storitev. 

Razpravljam o nekaterih boljših alternativnih rešitvah, ki bi spodbujale pravico pacientov do učinkovite primarne zdravstvene oskrbe, privabile več študentov medicine k specializaciji družinske medicine in okrepila finančno vzdržnost sektorja primarne zdravstvene oskrbe, ki je resno ogrožena zaradi disfunkcionalnega sistema plačevanja in zagotavljanja zdravstvenih storitev.

Povezava do članka 

Objavljeno v Int. J. Public Sector Performance Management, Vol. 9, No. 4, 2022:

Public policy changes in public funding of family doctors in Slovenia

Dr. Katja Triller Vrtovec

Datum zapisa
Pravice bolnikov