Skip to main content

Podpora spremembam zakona o javnem naročanju (ZJN3C)

Tekstovna vsebina prispevka

Poslanci in poslanke državnega zbora so 13.1.2022 sprejeli dopolnitve zakona o javnem naročanju (ZJN-3C) na področju nabave medicinskih pripomočkov.

V skupini “zdravstvo.si” sprejem zakona pozdravljamo. 

Mnenja smo, da gre za prelomni dogodek na tem področju, saj zakon po desetletjih preplačevanja medicinskega materiala pomeni prvi korak k našemu približevanju cenam medicinskih pripomočkov in materialov v razvitih državah Evropske unije. 

Še posebej smo ponosni, ker je v zakonu upoštevanih kar nekaj priporočil skupine “zdravstvo.si”. 

Da pa zakon ne bi ostal le mrtva črka na papirju in da ga dobavitelji ne bodo ponovno izigravali, pa je nujno, da država zagotavi dosledno implementacijo zakona po vzoru izvedbenega predloga

Posebej je pomembno, da uresničitev zakona vodijo brezkompromisni in strokovni ljudje z lastnimi izkušnjami s tega področja. Zato za direktorja v zakonu predvidene agencije predlagamo zdravnika, dr. sc. Blaža Mrevljeta, dr. med.

Dr. Blaž Mrevlje je bil vrsto let aktiven na področju nabav v medicini in je poznavalec delovanja javnega zdravstva v na tem področju urejenih državah Evropske unije (Nemčija, Anglija, Poljska). V širši javnosti pa je dr. Mrevlje poznan po sodelovanju pri razkritju hudih zlorab javno zbranega denarja v primeru večkratnih predplačil žilnih opornic (Poročilo DZ-2018). 

Dr. Blaž Mrevlje do podrobnosti pozna tokove koruptivnega delovanja pri nabavah medicinske opreme in materialov. Presekati ustaljeno prakso preplačevanja medicinskim pripomočkov v slovenskem javnem zdravstvu jemlje kot svoje poslanstvo.

V upanju, da sprejeti zakon v polni meri zaživi in, da zbrani denar končno namenimo zdravljenju bolnikov in oblikovanju vsem dostopnega javnega zdravstva, pozivamo odločevalce, da našemu dobronamernemu predlogu prisluhnejo.

Matej Beltram
Gorazd Kalan
Matija Jurij Kališnik
Marko Noč
Simon Podnar
Samo Vesel
Andrej Vranič
Krištof Zevnik

Priloge:

Poimenski seznam glasovanja (povezava do tabele, DZ)

glasovanje zjn3c